EKOLOJİK İSTASYON YAPILARI II
2022, İnşaat Halinde
Proje Ekibi: Mert Ayaroğlu, İlgi Karaaslan
Göksu Deltası – Özel Çevre Koruma Bölgesi Sulak Alan ve Karasal Alan Ekosistem Rehabilitasyon/Restorasyon Projesi kapsamında yapılacak olan ekolojik istasyonların hem koruma hedeflerine destek olması hem de turizm amaçlı kullanıcı ihtiyaçlarını karşılaması planlanmıştır. Bölge koşulları ve dayanıklılık gerekleri dikkate alınarak ağırlıklı olarak çelik taşıyıcı sistemler ile kurgulanan istasyonlar; giriş kontrol ünitesi, bilgi panosu, seyir terası, kuş gözlem birimi, seyir kulesi vb fonksiyonları barındıracak ve koruma sahasının kontrollü kullanımı için gerekli altyapıyı sağlayacaktır.
Göksu Deltası Kullanım Şeması
Delta’ya giriş çıkışların kontrollü hale gelmesi ve Delta içerisinde yaya / araç sirkülasyonunun denetlenebilmesi amacıyla giriş/çıkış noktalarında kontrol üniteleri yer alacaktır. Bu noktalar aynı zamanda güvenlik sağlanması amacıyla da kullanılabilir.
Delta içerisinde yer alacak yapıların tümünde kullanılacak malzeme ve yapı teknikleri açısından çevreyle uyum temel kriter olacaktır. Diğer taraftan yangın riski, aşırı nem ve tuzluluk gibi dış etkenler düşünülerek yapıların taşıyıcı sistemlerinin çelik strüktür olarak planlanması düşünülmüştür. Strüktürel olmayan elemanlarda ise korten çelik, yığma taş veya tuğla alternatif malzemeler arasındadır.
Giriş Kontrol Üniteleri
Delta geneline hakim olabilecek, ilgi çekici bakış açılarının yakalanabileceği noktalarda 9-12m yüksekliklerde konumlanacak seyir terasları planlanmıştır. Saha çalışmalarında terasların yapılabileceği potansiyel lokasyonlarda vinç yardımı ile 17m yüksekliğe kadar çıkılarak en iyi bakış açılarını bulabilmek için görsel tespitler yapılmıştır. Bu çalışma esnasında optimum yükseklik olarak 9-12m aralığındaki bir seviyenin optimum bakış açısını verdiği görülmüştür. Seyir terasları, kullanımı kolaylaştırmak için açık ve yarı açık şekilde tasarlanmıştır.
Seyir Kuleleri
Seyir Kulesi Plan
Seyir Terası – Seyir Kulesi Yerleşim Planı
Kuş Gözlem Birimi
Seyir iskeleleri ve seyir teraslarından farklı olmak üzere, kuş gözlem ünitelerinin sazlıklar içerisinde daha korunaklı alanlarda yer alması ve daha az kişinin kullanabileceği şekilde gözönünde olmayacak şekilde kurgulanması düşünülmüştür. Kuş gözlem birimlerine su yüzeyinden yukarıda yer alacak yürüyüş yolları ile bağlantı sağlanacaktır.
Gözlem Birimlerinin taşıyıcı sistemleri de çelik strüktür olarak düşünülmüştür. Yangın ve vandalizm riski düşünülerek ahşap kullanımı en az düzeyde tutulacaktır.
Kuş Gözlem Birimi
Seyir Kulesi – Kuş Gözlem Birimi Yerleşim Planı
Ziyaretçilerin sulak alanın atmosferini daha iyi algılayabilmesi, az miktarda da olsa yaban hayat gözlemi yapabilmesi ve Delta ile daha yakın ilişki kurabilmesi için çoğunlukla sazlıkların içerisinden geçen, su yüzeyinden kopuk bir şekilde tasarlanan yürüyüş yolları düşünülmüştür. Yürüyüş yolları ve İskele yapıları sulak alan tabanına yerleştirilecek prekast beton ayaklar üzerinde çelik strüktür ile kurgulanacaktır. Seyir Terasları ve Kuş Gözlem Birimlerine erişimler de benzer yürüyüş yolları ile sağlanacaktır.
Yükseltilmiş Yürüyüş Yolu