EYÜPSULTAN AŞEVİ VE MAHALLE MERKEZİ
2021, Yarışma – Katılımcı
Proje Ekibi: İlgi Karaaslan, Mert Ayaroğlu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Sosyal Merkezler Mimari Proje Yarışması” kapsamında, Eyüpsultan İlçesi Merkez Mahallesi sınırları içerisinde tasarlanan projeye dair ana yaklaşım; katı sınırlara sahip olmayan, fonksiyonel ve fiziksel anlamda geçirgenliği ve erişilebilirliği sağlayan bir yapı kurgusu ortaya çıkartmak olmuştur. Kapalı alanların birbiriyle olan ilişkisi kadar, açık alanların oluşturduğu dış mekan kullanımı da projenin ana girdilerinden birini oluşturmaktadır.
Vaziyet Planı
Avluyu, Kaşgari Sokağa bağlayan merdiven, rampa ve oturma alanları sayesinde, Merkez sadece iç mekanları ile var olan bir alan olmakla kalmayacak, mahalleli tarafından günlük hayatın bir parçası olarak aktif şekilde kullanılabilen bir kamusal alana dönüşecektir.
Mimari program kapsamındaki çeşitlilik dikkate alınarak yapı, işleyiş açısından iki ana kütle ve bu kütleleri birbirine bağlayan bir köprü şeklinde planlanmıştır.
Kütle Oluşum Şeması
Aşevi ve Mahalle Evi kütlelerine sokak seviyelerinden doğrudan erişim sağlandığı gibi, +58.00 kotunda tasarlanan avlu ve bu avluyu sokak seviyesine bağlayan merdiven ve rampalar ile; tüm kapalı alanların ve yaya dolaşımının ortak bir noktada buluşması sağlanmıştır.
Alana ana erişim hattı olan Kaşgari Sokak’tan 58.00m kotunda doğrudan bir giriş alınmıştır. Bu giriş hem Aşevi Bloğu’nun hem de Kentsel Buluşma Alanı olarak düşünülen “Avlu”nun kolay ve engelsiz şekilde erişilebilir olmasını sağlamıştır.
Sosyal Merkez Ana Yaklaşım
Alanın güneyinde yer alan Aşevi Bloğu’unda zemin katta Ana Mutfak, Yemek Salonu ve Mutfak Atölyesi yer almaktadır. Sokak cephesinden doğrudan servis girişi de bulunmaktadır. Bu bloğun üst katında ise Atölye ve Derslikler yer almakta, kullanıcı dolaşımı kontrollü şekilde zemin kat ile birinci kat arasında sınırlandırılabilmektedir.
Birinci katta yer alan teras sayesinde atölye ve derslik kullanıcılarına alternatif bir dış mekan yaratılmıştır. Aşevi Yemek Salonu’nun Avlu’ya doğrudan erişimi olması sayesinde uygun iklim koşullarında açık hava etkinliklerinin yapılması da mümkün olacaktır.
İdari birimler, çok amaçlı salonlar, kütüphane ve teknik hacimler birarada gruplanmış ve alanın kuzeyinde yer alan Mahalle Evi Bloğu’nu oluşturmuştur. Kaşgari Sokak üzerinden +62.50 kotundan girilebilen bu bloğun giriş katında idari birimler bulunmaktadır. Bu kat köprü ile Aşevi Bloğu’na da bağlanmaktadır. Ana Girişin üst katında kütüphane yer almaktadır. Serbest okuma ve çalışma salonları Batı cephesinde yeşil alana bakacak şekilde konumlanmıştır. Ana salon, medya lab ve özel çalışma birimleri ise daha kontrollü olacak şekilde bloğun Batı tarafında yer almaktadır.
Mahalle Evi Girişi
Girişten galeri boşluğu ile ulaşılan alt katta ise çok amaçlı salonlar bulunmaktadır. Bu kattan hem avluya doğrudan erişim sağlanabilmekte hem de Doğu uçtaki bağlantı ile bloklar arasında personel dolaşımı kesintisiz sağlanabilmektedir. Ayrıca bu bağlantı sayesinde Çok Amaçlı Salona Mutfaktan servis de yapılabilmektedir.
Alanın Kuzey sınırındaki servis yolu ile Çok Amaçlı Salona ve Teknik Hacimlere araç erişimi verilmiştir. Tüm katlar arasında hem iç mekanda hem de dış mekanda bağlantılar sağlanarak yapının alternatif kullanım senaryolarına uyum sağlaması hedeflenmiştir. Örneğin Aşevi yapının geri kalanı kapalıyken de bağımsız olarak hizmet verebilecektir.
Zemin Kat Planı (±0.00m Kotu)
Birinci Kat Planı (+4.50m Kotu)
İkinci Kat Planı (+7.50 Kotu)
Açık alan düzenlemeleri yapılırken optimum miktarda sert zemin oluşturularak Aşevi ve Çok Amaçlı Salonun dış mekan ihtiyaçları verimli şekilde karşılanmıştır. Sınırlı sayılabilecek bitkisel peyzaj alanlarında ve Aşevi Bloğu Terasında ise yenebilir yeşillikler ve aromatik bitkiler ağırlıklı olarak kullanılarak Aşevi ve Mutfak Atölyesinde kullanılabilecek sebze ve otlar için mikro ölçekte kent bahçeleri yaratılmıştır. Böylelikle peyzaj alanları için sulama ihtiyacı da en düşük düzeye indirilmiştir. Bu uygulamanın hem kullanıcı fonksiyonuna doğrudan katkısı olmakta hem de mahalleli için uyarlanabilir bir örnek oluşturması hedeflenmiştir.
Yapının içinde bulunduğu tarihi çevre ile uyum sağlayabilmesi ve aynı zamanda da özgün mimari etkisini koruyabilmesi için malzeme seçimlerinde sade bir dil tercih edilecektir. Aşevi Bloğu’nun ısıl işlem görmüş ahşap ile kaplanması, Mahalle Evi Bloğu’nun ise açık renk doğal taş ile kaplanması düşünülmektedir.
A-A Kesiti
B-B Kesiti
C-C Kesiti
D-D Kesiti
Batı Görünüşü
Güney Görünüşü
Doğu Görünüşü
Maket Fotoğrafları