GÖKSU DELTASI ZİYARETÇİ MERKEZİ
2022, Öneri Proje
Proje Ekibi: İlgi Karaaslan, Mert Ayaroğlu
Göksu Deltası – Özel Çevre Koruma Bölgesi Sulak Alan ve Karasal Alan Ekosistem Rehabilitasyon/Restorasyon Projesi kapsamında yapılması planlanan Ziyaretçi Merkezi‘nin proje hedefleri ile ilişkili olacak şekilde optimum kapasiteli, Delta genelinde yaratılmak istenen koruma/kullanma, bilim/toplum ilişkilerinin sağlıklı şekilde yansıtılabileceği bir merkez olması hedeflenmektedir.
Giriş Cephesi
Ziyaretçi Merkezi tasarlanırken, temel motivasyon yapının 7 gün 24 saat aktif şekilde kullanılabilmesidir. Bu doğrultuda, tasarım kararları alınırken merkez içerisinde; idare faaliyetler için kullanılacak bir ofis bölümünün, bilimsel çalışmaların yapılabileceği teknik alanın, ziyaretçilerin günübirlik yararlanacağı fonksiyonların yer alacağı ziyaretçi bölümünün ve gerektiği koşulda güvenlik birimlerinin kullanabileceği güvenlik bölümünün yer alması planlanmıştır.
Sahil Yönü Yaklaşım
Yapının çevresel performansı yüksek, enerji verimli bir yapı olması hedeflenmektedir. Doğal havalandırma ve doğal aydınlanma olanaklarının ön planda tutulduğu bir tasarım stratejisi geliştirilmiştir. Bölgenin iklim koşulları dikkate alınarak arazideki konumlandırma üzerinde çalışılmıştır. Sert Batı ve Güney güneşinden olabildiğince korunacak şekilde tasarlanan kütlenin özellikle yaz aylarında soğutma ihtiyacının en alt düzeyde tutulması hedeflenmiştir. Diğer taraftan alanın düzenli bakım ve kontrol imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle kullanılacak yapı malzemelerinin uzun ömürlü ve az bakım gerektirmesi de en önemli kriterler arasında yer almaktadır.
Vaziyet Planı
2 Katlı yapının giriş katında; Giriş Holü, Ziyaretçi Sergi Bölümü, Çok Amaçlı Salon, araştırma faaliyetleri için kullanılması düşünülen Laboratuar bölümü ve servis hacimleri yer almaktadır.
Zemin Kat Planı (±0.00m Kotu)
Kuzey ve güneyde uzanan iki ana kol şeklinde planlanan yapının birinci katında güneydeki kolda Ofis Bölümü ve Toplantı Odası yer alırken, kuzeydeki kolda ise araştırmacıların konaklayabileceği misafirhane bölümü bulunmaktadır. Ayrıca birinci katın doğu cephesinden açık amfiye erişim sağlanmakta ve ortak kullanım alanıyla ilişki kurulmaktadır.
Birinci Kat Planı
Ziyaretçi Merkezi’nin yanında ise yine ortak kullanıma açık olacak duşlar, giyinme kabinleri ve tuvaletler ile birlikte günübirlik kullanıma hizmet edebilecek büfe-kafeterya birimlerinin yer alması düşünülmüştür. Bu yapı grubu dairesel bir formda kurgulanarak Ziyaretçi Merkezi ile arasında kalan alanda buluşma ve dış mekan etkinliklerine olanak sağlayacak bir ortak kullanım alanı yaratılması planlanmıştır.
Tip Kesit
Sahil Yolu – Yapı İlişkisi
Konut Alanlarından Yaklaşım
Sahil Yolu – Günübirlik Kullanım Alanları
Merkez içerisinde kurgulanacak sergilerin Delta’nın genel karakterini olabildiğince yansıtması, buna yönelik 3 boyutlu haritalar, modeller ve interaktif panolarla desteklenmesi düşünülmektedir. Delta ve çevresindeki doğal yaşam çeşitliliğini, sulak alanların özelliklerini, su döngülerini, endemik türleri ve benzeri değerleri çağdaş sergileme yaklaşımları doğrultusunda yansıtacak sergi düzenlerinin tasarlanması hedeflenmektedir.
Ziyaretçi Merkezi Girişi
Sahil Yolu