KEREM ERKAN EVİ
2019, Tamamlandı
Proje Ekibi: İlgi Karaaslan, Mert Ayaroğlu
Kapsamlı yenileme olarak ele alınan konut; Ankara çıkışında Eskişehir Yolu üzerinde Yapracık bölgesinde bulunan, 33 konuttan oluşan bir sitede yer almaktadır. Tasarım sürecinde; proje salt bir iç mekan yenilemesi olarak ele alınmayıp, iç ve dış mekan niteliklerinin konutun yeni sahibinin beklentilerine karşılık verebilmesi ve üst düzeyde kullanıcı konforu sunabilmesi hedefiyle kapsamlı bir değişim gerçekleştirilmiştir.
Giriş Cephesi
Yapının önceki durumunda hissedilen temel problem; büyük denebilecek toplam kapalı alana ve son derece geniş bahçe alanlarına rağmen iç mekanların hemen hiçbirinin doğrudan bahçe ile ilişki kurmaması ve iç mekanlara yeterli gün ışığının alınamıyor olmasıydı. Sitede uygulanan tip proje çözümün aksine bu yapının eğimli bir araziye oturması sonucu diğer konutlardan farklı olarak ana girişi bahçeden koparılmış ve alt kotta basık bir bodrum kat ortaya çıkmıştı.
Batı Cephesi Merdivenleri ve Ön Bahçe
Giriş Holü
İç mekanda yapılan yapısal değişikliklerin ortak amacı, ana yaşam mekanları arasında bir devamlılık ve geçirgenlik sağlamak, aynı zamanda da her mekanın bahçe ile kurduğu görsel ve/veya fiziksel ilişkinin üst düzeye çıkartılması olmuştur.
Galeri Boşluğu
Ana tasarım kararı olarak; arazi eğiminden dolayı ortaya çıkan bu dezavantaj bir avantaja çevrilmeye çalışılmıştır. Bahçeye açılan kat ile giriş katı arasında bir galeri boşluğu oluşturularak, hem alt katın bir “bodrum kat” kimliğinden çıkartılıp aydınlık bir bahçe katına dönüşmesi , hem de yapının cephe açıklıklarında yapılan değişiklikler ile hemen her mahalden farklı bahçe kotları ile doğrudan ilişki kurulması sağlanmıştır. Ayrıca yaratılan galeri boşluğunda tasarlanan merdiven ile bahçe katı ile giriş kat arasındaki görsel ve fiziksel ilişki kuvvetli hale getirilmiştir.
Giriş Kat – Bahçe Katı İlişkisi
Detay çözümlerinde yalın ve modern bir dil tercih edilmiş, malzeme seçimindeki yalınlık ile de bu dil desteklenmiştir. Konutun tamamında yerine özel şekilde tasarlanan sabit mobilyalar ile tüm mekanlarda ortak bir tasarım dili yakalanmış ve hareketli mobilya ihtiyacı en az düzeye indirilmiştir. Kayar kapılar, bölücü mobilyalar ve farklı merdivenlerin kullanımı ile mekanlar arasındaki geçişkenlik istenildiğinde sınırlanabilmekte ve ayrışmalar sağlanabilmektedir.
Giriş Kat – Bahçe Katı İlişkisi
Giriş Kat Yemek Bölümü ve Yaşam Alanı
Mutfak
Mutfak
Ana Merdiven – Çatı Katı Merdiveni
Çalışma Odası
Ana Yatak Odası
Ana Yatak Odası ve Banyo İlişkisi
Ana Banyo
Sinema Odası
Gömülü Garaj – Ön Bahçe
Vaziyet Planı
Bahçe Kat Planı
Giriş Kat Planı
1.Kat Planı
Çatı Kat Planı
Kesit